Wet open overheid (Woo)
Nadat archiefbescheiden van overheidsorganen zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats, zijn ze op grond van de Archiefwet 1995 in principe openbaar. Zolang archieven nog bij overheidsorganen zijn, is de openbaarheid anders geregeld. Dan geldt namelijk de Wet open overheid (Woo).
De Woo geeft iedereen het recht om bij een overheidsorgaan informatie op te vragen. Hierbij kan het gaan om informatie uit archiefstukken.
Uitzonderingsgronden in de Wet open overheid (Woo)
Het verstrekken van informatie kan op grond van de Woo ook worden geweigerd. In de Woo staan namelijk enkele uitzonderingsgronden. Deze uitzonderingsgronden vervallen als archiefbescheiden zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats. In bijzondere gevallen zijn dan nieuwe openbaarheidsbeperkingen mogelijk.
Uivoeringsregeling voor openbaarheid van informatie
Ministeries zijn verplicht een uitvoeringsregeling op te stellen over de openbaarheid van de informatie die zij beheren. De Aanwijzingen inzake openbaarheid van bestuur bevatten procedurele voorschriften voor het opstellen van deze uitvoeringsregelingen. Daarnaast is in de aanwijzingen een modelregeling opgenomen.
Zie: volledige tekst Wet open overheid
Zie: tekst Aanwijzingen inzake Openbaarheid van bestuur
Deze pagina is bijgewerkt op 10 juni 2024.