Rapport Kwaliteit geborgd in beleid bij professionele organisaties voor monumentenbehoud

Het rapport Kwaliteit geborgd in beleid bij professionele organisaties voor monumenten geeft een overkoepelend beeld van de bevindingen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed op basis van inspecties bij 29 organisaties die onder haar toezicht vallen.

Rapport Kwaliteit geborgd in beleid bij professionele organisaties voor monumentenbehoud

Aanleiding en samenvatting

De Inspectie heeft, naar aanleiding van haar werkprogramma 2021-2022, onderzocht of alle professionele organisaties voor monumentenbehoud (POM’s) een beleids- of visiedocument hebben, waarin de kwaliteit van de werkzaamheden bij cultureel erfgoed is geborgd.

Samenvatting

Alle professionele organisaties voor monumentenbehoud (POM’s) hebben een beleids- of visiedocument dat tot doel heeft om de kwaliteit van de werkzaamheden bij cultureel erfgoed te borgen. Deze organisaties dienen een dergelijk beleids- of visiedocument te hebben volgens de Subsidieregeling instandhouding monumenten (art. 32, lid 1, onder b, Sim).  Daarmee voldoen deze organisaties aan het vereiste om over een visie- of beleidsdocument te beschikken. 

29 organisaties geinspecteerd

Dit blijkt uit de inspecties van alle 29 aangewezen organisaties, uitgevoerd tussen oktober 2022 en november 2023. Bij de bezoeken stond de actualiteit en de volledigheid van de beleids- en visiedocumenten centraal. Iedere POM heeft een brief gekregen met daarin bevindingen, afspraken en aanbevelingen.

Overkoepelend rapport met aanbevelingen

Uit de inspecties zijn verder aanbevelingen naar voren gekomen die voor alle POM’s relevant zijn. Dit rapport geeft een overkoepelend beeld van de bevindingen. Daarnaast bevat het rapport een aantal goede voorbeelden.