Beleid bij professionele organisaties voor monumentenbehoud beoordeeld

Alle professionele organisaties voor monumentenbehoud hebben een beleids- of visiedocument, dat tot doel heeft om de kwaliteit van de werkzaamheden bij cultureel erfgoed te borgen. Bij een deel van de organisaties kunnen de beleidsplannen wel worden aangescherpt. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

De Grote Molen, Grutte Mûne, Marrum

29 Professionele organisaties voor monumentenbehoud bezocht

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed heeft in de periode van oktober 2022 tot en met november 2023 alle 29 professionele organisaties voor monumentenbehoud (POM’s) bezocht. Zij heeft daarbij beoordeeld in hoeverre de kwaliteit van werkzaamheden ook in beleid is geborgd. Bij de inspecties gaven alle organisaties blijk van een hoge mate van bewustzijn van hun rol als POM en de functie die zij vervullen voor de instandhouding van cultureel erfgoed.

Volledigheid beleid

Bij de bezoeken stond de actualiteit en de volledigheid van de beleids- en visiedocumenten centraal. De organisaties zijn getoetst op basis van het toetsingskader professionele organisaties voor monumentenbehoud. Het kader is gebaseerd op de voorwaarden in de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim). In het beleid moet aandacht besteed worden aan in de beroepsgroep geldende normen, planmatig onderhoud, cultuurhistorisch onderzoek en het hebben van deskundigheid. 

Bij het merendeel van de POM’s (60%) gaan de beleidsdocumenten in op de verplichte onderwerpen. Met de overige organisaties heeft de Inspectie afspraken gemaakt om hun beleids- of visiedocument ook in te laten gaan op al deze onderwerpen.

Actueel en borgen van de praktijk

Van twee derde van de POM’s is het beleids- of visiedocument actueel. Het is recent en niet ouder dan 4 jaar. Bij een derde van de organisaties is het beleid verouderd. Bij een deel van de organisaties kunnen de plannen wel worden aangescherpt om de kwaliteit van werkzaamheden aan rijksmonumenten beter te borgen. De wijze waarop bijvoorbeeld in de praktijk wordt gewerkt volgens de uitvoeringsrichtlijnen bij onderhoud, kan ook worden vastgelegd in het beleid. Het beleid wint aan zeggingskracht als ook dit soort handelingen bij onderhoud wordt beschreven en welke kwaliteit wordt nagestreefd. Zowel het beleid als de praktijk moeten getuigen van een professionele omgang met monumenten.

Rapport Borging van kwaliteit in beleid bij professionele organisaties voor monumentenbehoud

In het rapport Borging van kwaliteit in beleid bij professionele organisaties voor monumentenbehoud worden de bevindingen toegelicht en is er een overzicht van de aanbevelingen aan de geinspecteerde organisaties. Alle geïnspecteerde organisaties hebben individuele aanbevelingen ontvangen.

Het rapport bevat een overzicht van de conclusies en aanbevelingen, en bevat ook enkele goede voorbeelden. POM’s kunnen de aanbevelingen en goede voorbeelden betrekken bij het maken van nieuwe beleidsplannen.

Het rapport is te downloaden als PDF.