Antwoord op moties over de informatiehuishouding
De minister van Veiligheid en Justitie, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Wonen en Rijksdienst hebben de Tweede Kamer hebben op 6 juli een reactie gegeven op een motie over de archiefwetgeving en het rapport De waarde van Archief van de Erfgoedinspectie.
Deze motie, de motie Segers, genoemd is tijdens het debat op 8 juni jl. over het rapport van de commissie-Oosting II in Tweede Kamer ingediend en daarna aangenomen. De motie verzoekt de regering nog dit jaar uitvoering te geven aan de aanbevelingen van het rapport van de Erfgoedinspectie over de zaak Cees H. en tevens om de huidige Archiefwet aan te passen aan de digitale ontwikkelingen en eisen van transparantie.
De complete tekst van de motie is als volgt:
- constaterend dat het informatiebeheer in de zaak Cees H. niet op orde was;
- overwegende 'dat de huidige Archiefwet met onder meer een overbrengingstermijn van twintig jaar niet meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen;
- verzoekt de regering, nog dit kalenderjaar uitvoering te geven aan de aanbevelingen van het rapport van de Erfgoedinspectie over de zaak Cees H.;
- verzoekt de regering tevens de huidige Archiefwet aan te passen aan de digitale ontwikkelingen en eisen van transparantie door onder meer de huidige overbrengingstermijnen van overheidsinformatie sterk terug te brengen;
In de reactie melden de ministers dat de minister van Veiligheid en Justitie in december reeds heeft aangegeven dat hij de aanbevelingen van de Erfgoedinspectie ondersteunt en dat deze door het Openbaar Ministerie zullen worden uitgevoerd. Ook sommen ze op welke acties het Openbaar Ministerie inmiddels ter verbetering in gang heeft gezet.
De Erfgoedinspectie heeft overigens eind van dit jaar een vervolginspectie van de staat van het archiefbeheer en de opvolging van haar aanbevelingen bij het Openbaar Ministerie gepland.
Wat betreft het aanpassen van de Archiefwet aan de digitale ontwikkelingen en eisen van transparantie schrijven de ministers het volgende:
“Voor het eind van dit jaar zal nader worden ingegaan op de vraag welke aanpassingen van de Archiefwet in het licht van de digitalisering noodzakelijk of gewenst lijken ten behoeve van een geordende en toegankelijke staat van de archieven. Hierbij zal tevens een relatie zijn te leggen tussen de verschillende wettelijke begrippenkaders voor de omgang met informatie, zoals de Wet openbaarheid van bestuur en de Archiefwet. Hierbij zullen bij benadering ook de consequenties voor de overheid in beeld moeten worden gebracht op onder meer het terrein van bestuur, organisatie en financiën, zoals te verwachten bij genoemde aanpassingen, waaronder een sterk reduceren van de overbrengingstermijn”.
Ook refereert de brief nog aan de motie Veldman die recent is aangenomen. In die motie is de regering gevraagd om in samenspraak met andere overheden en hun vertegenwoordigers een actieplan op te stellen om de informatiehuishouding op orde te brengen. Conform de toezegging, gedaan tijdens het overleg van 2 juni 2016 over wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur, wordt dit najaar een plan op hoofdlijnen opgeleverd om de informatiehuishouding van overheden op orde te brengen.